De snelste doelpunten ooit op het EK voetbal

Tijdens het EK 2024 in Duitsland verwachten we weer veel spanning en sensatie. Een van de meest opwindende momenten in elke voetbalwedstrijd is het scoren van een doelpunt, vooral als het binnen de eerste minuten valt. In dit artikel duiken we in de geschiedenis van het EK voetbal en bekijken we enkele van de snelste goals die ooit zijn gescoord. Ontdek welke spelers de snelste doelpunten ooit hebben gemaakt en hoe deze momenten de loop van de wedstrijden hebben beïnvloed.

1. 00:23 – Nedim Bajrami (Italië vs  Albanië op 15 juni 2024)
  2. 01:05 – Dmitri Kirichenko (Rusland vs Griekenland op 20 juni 2004)
  3. 01:22 – Emil Forsberg (Zweden vs Polen op 23 juni 2021)
  4. 01:39 – Yussuf Poulsen (Denemarken vs België op 17 juni 2021)
  5. 01:40 – Robert Lewandowski (Polen vs Portugal op 30 juni 2016)
  6. 01:57 – Luke Shaw (Engeland vs Italië op 11 juli 2021)
  7. 01:58 – Robbie Brady (Republiek Ierland vs Frankrijk op 26 juni 2016)
  8. 02:08 – Sergei Aleinikov (USSR vs Engeland op 18 juni 1988)
  9. 02:14 – Alan Shearer (Engeland vs Duitsland op 26 juni 1996)
  10. 02:14 – Petr Jirácek (Tsjechië vs Griekenland op 12 juni 2012)

De snelste doelpunten in de geschiedenis van het EK

Nedim Bajrami: snelste goal ooit en op het EK 2024

Albanië had nog maar net 23 seconden gespeeld in hun tweede EURO-eindtoernooi ooit toen Bajrami profiteerde van een slechte ingooi van Federico Dimarco en de bal langs Gianluigi Donnarumma schoot. Dit leidde tot uitbundige vreugde. Maar het feest was van korte duur, want binnen 16 minuten draaiden Alessandro Bastoni en Nicolò Barella de wedstrijd in het voordeel van de Azzurri.

Dmitri Kirichenko: één na snelste goal ooit

Op 20 juni 2004, tijdens het EK voetbal in Portugal, maakte Dmitri Kirichenko geschiedenis. In de wedstrijd Rusland tegen Griekenland scoorde hij al na 65 seconden. Dit snelle doelpunt is tot op heden het snelste in de geschiedenis van het EK voetbal. Kirichenko profiteerde van een snelle counter en rondde koelbloedig af tegen de uiteindelijke kampioen van dat toernooi, Griekenland. Dit record staat nog steeds als het snelste doelpunt ooit in de geschiedenis van het EK voetbal.

Andere snelle doelpunten

Hoewel Dmitri Kirichenko de recordhouder is, zijn er andere opmerkelijke snelle doelpunten in de EK-geschiedenis:

• Emil Forsberg scoorde voor Zweden tegen Polen na 82 seconden op 23 juni 2021.
  • Yussuf Poulsen zette Denemarken op voorsprong tegen België na 99 seconden op 17 juni 2021.
  • Robert Lewandowski trof doel voor Polen tegen Portugal na 100 seconden op 30 juni 2016.
  • Luke Shaw scoorde voor Engeland tegen Italië in de finale van het EK 2020 na 117 seconden.

Deze doelpunten tonen aan hoe een bliksemsnelle start het verloop van een wedstrijd kan bepalen.

De snelste goal in een EK-finale

Luke Shaw's bliksemstart in de finale van 2020

Engeland bereikte voor het eerst sinds 1966 weer een grote finale in het mannenvoetbal tijdens het EK 2020. In de finale tegen Italië op Wembley zorgde Luke Shaw voor een droomstart door na slechts 117 seconden te scoren. Dit is het snelste doelpunt ooit in een EK-finale. Het leek erop dat Engeland eindelijk weer internationale glorie zou bereiken, maar Italië kwam terug en won uiteindelijk met een strafschoppenserie. Shaw's snelle doelpunt blijft echter een gedenkwaardig moment voor de Engelse fans.

Vroege penalty's en eigen doelpunten op het EK

De vroegste penalty: Robbie Brady

Op 26 juni 2016 scoorde Robbie Brady de snelste penalty ooit op een EK. Tijdens de wedstrijd van Ierland tegen Frankrijk, ontving Ierland al na 60 seconden een penalty nadat Shane Long werd neergehaald door Paul Pogba. Brady nam de penalty en scoorde na 118 seconden. Hoewel Frankrijk uiteindelijk de wedstrijd won met 2-1, was deze vroege penalty een historisch moment in het toernooi.

Vroege eigen doelpunten

Een ander opmerkelijk snel moment kwam op 2 juli 2021, toen Denis Zakaria een eigen doelpunt maakte voor Zwitserland tegen Spanje. Dit gebeurde na slechts 7 minuten en 30 seconden in de kwartfinale van het EK 2020. Het was het snelste eigen doelpunt in de geschiedenis van het EK en zette de toon voor een intense wedstrijd die uiteindelijk door Spanje werd gewonnen na strafschoppen.

Uitkijken naar het EK 2024

Het EK voetbal is altijd vol verrassingen en opwindende momenten, vooral wanneer er in de eerste minuten gescoord wordt. Van Dmitri Kirichenko's recordbrekende doelpunt tot Luke Shaw's snelle goal in de finale van 2020, deze momenten blijven voor altijd in de herinnering van voetbalfans. Terwijl we uitkijken naar het EK 2024, hopen we op nog meer van deze bliksemsnelle starts die de toon zetten voor het toernooi.

Lees alle nieuws »

Gepubliceerd op: 18-06-2024 08:30 | Bijgewerkt op: 18-06-2024 | Door: Patrick de Graaf

Reageren

2 reacties op 'De snelste doelpunten ooit op het EK voetbal'

Eric Dinkla

Leuke site Patrick, volhouden hoor

Geplaatst op 30-06-2024 om 07:24
Peter van Raaij

U hebt een lijst van de snelste (beter is: vroegste) doelpunten. Maak er ook een van de laatste doelpunten. Een daarvan was op 20 juni. Door Servië tegen Slovenië.In de verlengtijd in de laatste minuut.

Geplaatst op 20-06-2024 om 20:59

Meer reacties tonen

Delen

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

Ontdek de snelste doelpunten in de geschiedenis van het EK voetbal. Van Nedim Bajrami tot Luke Shaw, lees over deze bliksemsnelle momenten.